matara white2

Mataralaiset kertovat
Kansalaistoiminnankeskuksen blogi

STM Tukee90 neg

nuorten  ilmastotiimi

Me Nuorten Suomella pyrimme edistämään nuorten toimijuutta ja vaikuttamista. Se tarkoittaa sitä, että nuoret saisivat mahdollisuuksia tehdä ja toteuttaa omia juttujaan sekä oman äänensä ja mielipiteensä kuuluviin. Tärkeää tässä on uskallus. Tällainen toimintatapa vaatii luottamusta nuorten kykyihin ja osaamiseen sekä rohkeutta luovuttaa osa vallasta ja kontrollista muille. Ratkaiseva askel kannattaa kuitenkin ottaa, sillä nuorten kanssa työskentely on hurjan palkitsevaa! Yksi tyypillinen toimintatapa meillä Nuorten Suomella menee näin: 1) Kokoa nuorten tiimi 2) Ryhmäytä tiimi ja opasta tarpeen mukaan 3) Anna nuorille tila ideoida ja suunnitella toimintaa 4) Ole tukena toteutuksessa 5) Nauti tuloksista

Keski-Suomen nuorten Ilmastotiimi on yksi esimerkki siitä, miten tämä prosessi käytännössä tapahtuu. Viime syksynä rekrytoimme nuoria, joita kiinnostaa ilmastonmuutoksen teemat sekä siihen vaikuttaminen. Saimme kasaan seitsemän mahtavaa tyyppiä, kuudelta eri paikkakunnalta Keski-Suomesta. Iältään nuoret ovat 15-19.

Ilmastotiimin kanssa kokoonnuttiin leirille, jossa tutustuimme toisiimme ja perehdyttiin ilmastonmuutokseen. Ilmastotiimi valitsi leirillä toimintansa kärjiksi ruokavalioon, hävikkiruokaan ja turhaan kulutukseen vaikuttamisen.

Alkuvuodesta oli uuden leirin aika. Tällä leirillä tavoitteena oli suunnitella, miten Ilmastotiimi haluaa vaikuttaa – mitä toimintaa meillä on kevään aikana. Ohjaajana voi olla vain suu auki, kun nuoret aamulla ilmoittavat: ”no me suunniteltiin tätä jo oikeestaan yöllä, et tää on jo valmis”. Suunnitelma siis oli Ilmastopaketti – kouluihin soveltuva oppisisältö esimerkiksi aamunavaukseksi tai oppitunnin osaksi. Ilmastopaketti on nuorten näköinen kokonaisuus, joka saa kuulijan hauskalla tavalla pohtimaan omia asenteitaan ja omia valintojaan arkisissa tilanteissa. Se sisältää muun muassa Kahoot-visailun, videotervehdyksen ja nuorten vinkkejä omaan arkeen, faktoja unohtamatta. Tavoitteena on, että Ilmastopaketti saadaan valmiiksi kevään aikana ja nuoret vetävät sen jokainen omalla koulullaan. Valmistuttuaan Ilmastopaketti tulee kaikkien saataville – kuka tahansa voi siis hyödyntää nuorten suunnittelemaa Ilmastopakettia omassa koulussaan tai porukassaan!

Nuorten oman toiminnan lisäksi tärkeää on se, että nuoret saavat mahdollisuuksia tuoda oman äänensä kuuluviin. Ilmastotiimi on jo pitänyt oman ilmastopaneelin KEOS-tapahtumassa opetus- ja kasvatusalan ammattilaisille. Yleisö esitti nuorille innoissaan kysymyksiä ja oli vaikuttunut nuorten esimerkillisyydestä! Lisäksi Ilmastotiimi on antanut keskisuomalaisille nuorisovaltuustoille toimeksiannon selvittää nuorten mielipiteitä ilmastonmuutosta kohtaan. Kooste kyselystä toimitetaan päätöksentekoon keskisuomalaisten nuorisovaltuustojen kautta sekä tiedottamalla päättäjiä suoraan. Ilmastotiimin toiminnassa yhdistyy siis loistavasti Nuorten Suomen slogan: Nuorten kyvyt ja ääni esiin!

Me kannustamme teitä kaikkia pitämään korvat auki nuorten ajatuksille ja näkemyksille sekä antamaan nuorille tilaa toimia. Onko sinun järjestösi toiminnassa tai kohderyhmässä nuoria? Voisiko heiltä kysyä mielipiteitä toiminnan kehittämiseen? Voisiko heidän osaamiselleen olla käyttöä? 

Ilmastotiimi on osa Astetta Coolimpi Ilmasto -hanketta, jota teemme yhteistyössä JAPA ry:n kanssa Ympäristöministeriön tuella.

Mareena Laine
Nuorten Suomi ry

STM Tukee90 matara white2 kyt white