matara white2

Mataralaiset kertovat
Kansalaistoiminnankeskuksen blogi

STM Tukee90 neg

Mataran, PAIKKOn ja Sepänkeskuksen kymppijuhlat

KYT täytti viime vuonna 20 vuotta ja kolme sen merkittävää toimintoa, Matara, Sepänkeskus ja PAIKKO tänä vuonna 10. Toimintamuotojen kehittyminen ja kasvaminen täyden kympin ikään on ollut pitkä, vaikka ei niin kovin kivinen taival. Niin Matara kuin PAIKKOkin ovat aloittaneet projektiavustuksen turvin ja ponnistaneet projektin antamalta pohjalta jatkoon.

PAIKKO osana Mataran toimintaa

PAIKKO on luonnollisesti asunut koko ikänsä Matarassa. Kuten muutkin KYTin toiminnot aloitimme ensin Matarankatu 4:n puolella. Hanketoiminta siirtyi tänne ”päätalon” puolelle myöhemmin, kun tiloja vapautui muilta toimijoilta käyttöön aikaisempaa enemmän. Kansalaistoiminnankeskus on ollut osaamisen tunnistamistoiminnan kannalta luonteva toimintaympäristö, jossa yhteistyö on ollut hedelmällistä ja joka on myös löydetty hyvin. Koulutusten järjestämiseen ja verkostotoimintaan on aina löytynyt tiloja omasta talosta.

Mataran työyhteisössä on myös hyödynnetty osaamistodistusta ja tunnistettu oppimismahdollisuuksia eri toiminnoissa. Mataralla tunnistetaan osaamista ja kirjoitetaan osaamistodistuksia monista eri toiminnoista mm. toimitilahuollosta ja aulapalveluista.

Pienestä alusta valtakunnalliseksi toimintamalliksi

PAIKKOtoiminta on kasvanut Mataran suojissa osaamisen työkaluja kehittäneestä alusta valtakunnalliseksi toimintamalliksi. Osaamistodistuksia kirjoitetaan nyt Suomen kaikissa kolkissa Lapista Uudellemaalle saakka ja järjestelmällä on satoja käyttäjiä ympäri maata. Kotipesä Mataralla on edelleen toiminnan kannalta tärkeä tukikohta.

Jokaisella tämän vuoden juhlijalla on tärkeä osansa KYTin toiminnallisessa kokonaisuudessa.

PAIKKO10 vaikuttavuusviestinnän viikot osana juhlavuotta

Tämän vuoden juhlallisuudet avaavat viikoilla 3 ja 4 toteutettavat PAIKKOviikot, joiden aikana kerrotaan eri kanavissa osaamistodistustoiminnan vaikuttavuudesta. Toiminnasta kerrotaan paitsi Mataran blogissa, myös eri kirjoittajien sanoin PAIKKOn omassa blogissa (www.paikko.fi/blogi), sosiaalisen median eri kanavissa ja yhteistyökumppaneille myös sähköpostitse ja uutiskirjeissä.

Teksti: Susanna Uusitalo

KYT ry PAIKKOlaatupäällikkö

Mitä tapahtuu, kun samaan huoneeseen sijoitetaan kaksi koordinaattoria, yksi työkokeilija ja kolme harjoittelijaa? Silloin syntyy pieneen yhdistykseen monenlaista uutta. Näin kävi Keski-Suomen Kehitysvammaisten Tuki ry:lle.

Pienikin yhdistys voi ottaa rohkeita askeleita ja suunnata tulevaisuuteen. Ensin yhdistys palkkasi palkkatuella yhdistyskoordinaattorin. Sitten haettiin STEAlta rahoitusta hankkeeseen ja sen myötä saatiin toinen koordinaattori koordinoimaan hanketta. Tänä syksynä työkokeilun kautta palkkatukityöhön löydettiin toimistosihteeri. Samaan aikaan toimistolla on häärinyt myös kolme harjoittelijaa eri oppilaitoksista: Milla Humakista, Maria JAMKilta ja Oona-Maria Spesialta. Jokainen on ollut tärkeä osa toimiston tiimiä.

”On ollut antoisaa työskennellä osana tiimiä, johon jokainen jäsen on tuonut omat uniikit näkökulmansa.”  Maria Koivuvirta, harjoittelija

Monen hämmentäjän sopassa on myös monia makuja ja vivahteita. Marraskuussa Mataran käytävägalleriaan nousi Tuu mukaan -hankkeessa syntynyt valovoimainen Supernäyttely. Upeiden Taideteosten väriloistosta saa erityisen paljon irti, kun töitä tarkastelee uv-lamppujen kanssa.

”Näyttely on nuorten itse suunnittelema ja ripustama ja onhan se myös tosi värikäs ja persoonallinen”, kuvailee projektikoordinaattori Maiju Räsänen.

Alun perin Supernäyttely oli ajateltu vain Mataraan, mutta joulun jälkeen Supernäyttely jatkaa Matarasta Keltinmäen Keitaalle. Ajatus kiertämisestä eri paikoissa syntyi sattumalta ja yhteistyön kautta. Kun joku tuntee jonkun, joka tuntee jonkun, syntyy uusia mahdollisuuksia. Kun joku sattuu olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan, syntyy tilaisuuksia, jotka muuten jäisivät syntymättä.

Vapaaehtoisvoimin pyörivän yhdistyksen muuttuminen työnantajayhdistyksesi on iso askel. Moni asia muuttuu. Toisaalta aina ei tähtäimenä tarvitse olla perinteinen työyhteisö, johon kaikki tulevat samaan aikaan aamuisin ja josta kaikki lähtevät samaan aikaan kotiin iltaisin. Monenlaisten työnteon muotojen kautta yhdistyksessä tehtävä työ löytää uudenlaisia muotoja. Samalla syntyy toimintaa, joka jäisi muuten syntymättä ja tavoitetaan ihmisiä, jotka jäisivät muuten tavoittamatta. Joskus täytyy uskaltaa unelmoida jostain uudesta.

Teksti: Liisa Ansio ja Maria Koivuvirta

Kuva: Maiju Räsänen

Bändi.

“Kun aloitin syksyllä Ink-tiimissä, pohdittiin sitä, voidaanko bänditiimiä edes toteuttaa verkkomuodossa. Että miten se onnistuu”, bänditiimiin kuuluva Arttu, 23, kertoo.

Epäröinti verkkototeutuksesta oli turhaa sillä syksyn bänditiimi on tehnyt ja äänittänyt jo kolme omaa kappaletta ja nyt työn alla on musiikkivideo, jonka työstämiseen osallistuu nuoria myös muista tiimeistä.

“Pitää alkaa kirjoittaa käsistä viimeistään ensi viikolla”, bänditiimin toinen jäsen Jani, 31, miettiin.

Työskentely oppimisympäristöjen ja osaamistodistusten parissa on PAIKKO-toiminnan arkea. Ja vuonna 2022 myös juhlaa, kun PAIKKO täyttää 10 vuotta.

PAIKKO-järjestelmän avulla näkymätön osaaminen tehdään näkyväksi. Käytössä olevat työkalut rakentuvat voimassa oleviin, Opetushallituksen hyväksymiin ammatillisten perustutkintojen perusteisiin. PAIKKO-osaamistodistus on positiivinen, laajennettu työtodistus työpaikalla havaitusta osaamisesta.

Tuettu Veikkauksen tuotoilla, logo. Kansalaistoiminnankeskus Mataran logo. Logo, Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki